De Verzamelkast

in de ruimte van de Verzamelkast staan ruim 20 vitrine kasten waar gratis privé verzamelingen kunnen worden geëxposeerd. We zijn gestart met de volgende verzamelingen: Fossielen, Tv-torens, Krokodillen, Bier doppen, Barbie, Rode Kruis en EHBO, Tupperware, Kaveewee producten, Lourdes, Efteling en Spiderman.

Zomer 2016 worden de kasten gevuld met memorabilia van de Nijmeegse vierdaagse. Dit jaar is alweer de 100 ste editie van dit grote wandelfestijn. In 22 vitrinekasten komen op voorwerp uitgesplitst de vierdaagse tot leven. Glazen, tegeltjes, medailles, boeken, lepeltjes, beeldjes en andere curiosa wordt per kast geëxposeerd.

Bij elke verzameling komt de naam te staan van de verzamelaar met wat hij/zij verzameld, waarom en wat zijn/haar mooiste of bijzonderste verzamelitem is. Iedereen kan zijn/haar verzameling aanmelden. In overleg wordt gekeken wanneer en voor hoelang de verzameling kan worden bewonderd. Er zijn verder geen kosten aan verbonden. De Verzamelkast is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van Tante Hannie en Winkelcentrum Molenpoort.

‘Verzamelen is het bijeenbrengen van objecten in een collectie’

Als verzamelobject kan eigenlijk ieder soort object dienen waar verschillende varianten van bestaan. Meestal heeft de verzamelaar een sterke gevoelswaarde bij de objecten.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat verzamelen voor kinderen een aangename hobby kan zijn, welke ook een aantal leerzame bijeffecten kan hebben. Er zijn menig onderzoeken geweest naar de effecten van het verzamelen. Het komt neer op dat kinderen al vroeg bekend worden gemaakt met sparen, de waarde ergens van in kunnen schatten, het mijn en dein. Een bijkomend voordeel is, dat het voor anderen op deze wijze makkelijker is om een persoonlijk cadeau te kiezen bij speciale gebeurtenissen. Het is wel belangrijk dat men bewust is dat het kind verzameld en het geen opgedrongen verzameling wordt.