Nostalgia

Parels van de televisie historie. Speciaal voor de mooiste (kinder) televisieseries heeft MediaDrome Nostalgia bedacht. In acht grote hoekvitrines staan de pareltjes van de televisie historie uitgestald. De eerste series die gepresenteerd worden zijn:

De Fabeltjeskrant: deze serie uit 1968 is bij jong en oud bekeken, de eerste twee series waren al 1640 afleveringen. De derde seizoen werd door RTL uitgezonden en momenteel wordt er gesproken over nieuwe 3D afleveringen. Door de jaren heen is er veel merchandising op de markt gebracht waarvan een groot gedeelte is te zien in Nostalgia. Naast al deze artikelen staan er ook originele Fabeltjeskrant figuren zoals Lowieke de Vos, Bor de Wolf en Momfer de Mol en Truus de Mier bij Nostalgia. Kom oog in oog met je favoriete Fabeltjesbos bewoner.

De Bereboot: 1976 – 1978 waren de jaren voor de avonturen van de Berenboot op televisie. De geestelijk vader van de Bereboot Lo Hartog van Banda zorgde elke keer weer voor spannende verhalen zoals de avonturen op de apenplaneet. Van de Valk maps heeft zelfs een heuse toeristische kaart uitgegeven van de wereld waar alle avonturen zich afspelen. Deze kaart is ook te zien in Nostalgia. Dan natuurlijk ook de originele Kapitein Brom, Maatje, Bril Beer en Tante Neel maar ook de apen van het apeneiland worden geëxposeerd bij Tante Hannie.

Swiebertje: tja wie kent deze landloper niet, creatie van John Uit den Bogaard heeft wekelijks duizenden mensen vermaakt met allerlei streken die hij uithaalde met Bromsnor de veldwachter. En natuurlijk het kopjen koffie met een koekje bij de huishoudster van de Burgemeester, Saartje. Elke zaterdagmiddag werden winkels eerder gesloten omdat ze niets wilde missen van de serie die vanaf 1955 tot 1975 op de buis te zien was. Verschillende opnames zijn opgenomen in studio Irene in Bussum. Deze studio had maar beperkte ruimte zo werd er, bijvoorbeeld, een bankstel geleend bij omwonende van de studio en na de opnames weer terug gebracht. Zo zijn in de afleveringen vaak ander interieur te zien. Bij Nostalgia staan de originele kostuums van Swiebertje, de Burgemeester en Saartje. Natuurlijk ook tientallen memorabilia van Swiebertje mogen niet ontbreken waaronder een mooie Swiebertje en Bromsnor pop, tientallen puzzels en ansichtkaarten.

Marionettentheater Brugman: de eerste kinderserie op de Nederlandse televisie werd gemaakt en gespeeld door de familie Brugman. Dappere Dodo, uitgezonden van 1955 tot 1964. Het verhaal van de avonturen van Dodo, Keesje, Opa Buiswater, Mevrouw Vulpen en Bruto en Netto werd door veel kinderen bekeken. Vaak bij buren of familie op de grond in kleermakerszit. Na de aankondiging van Tante Hannie (die altijd met twee handen zwaaide) kwam het gordijntje in beeld en met het riedeltje van de triangel werd het gordijntje geopend en begonnen de avonturen. Van deze bijzondere televisie serie staan bij Nostalgia Dodo en Keesje.

Maar de familie Brugman heeft meer televisie series gemaakt. Tom Poes en O.B. Bommel zijn twee seizoenen op de Nederlandse televisie te bewonderen geweest vanaf 1960 werd gekeken naar ‘Tom Poes en het echoputje’ en ‘De schatkaart van opa Bastiaan’. Marten Toonder was de buurman van Bert Brugman in Blaricum waardoor de samenwerking snel was beklonken. MediaDrome is bijzonder blij met de presentatie van Tom Poes, O.B. Bommel en twee originele decor stukken uit de serie in Nostalgia.

De derde televisie serie van de Familie Brugman waarvan de originele poppen bij Nostalgia te zien zijn is Bruintje Beer, deze werd uitgezonden in 1970 en 1971. Bij Nostalgia kun je naast Bruintje Beer ook kennis maken met zijn vriend Wimpie Das.

Regelmatig heeft MediaDrome een nieuwe expositie rond een speciaal thema of persoon. 2016 is het alweer  40 jaar geleden dat de eerste Buurman en Buurman op de televisie verscheen. Reden genoeg voor MediaDrome om eens flink uit te pakken. Vanaf september ontstaat in Winkelcentrum Molenpoort de wereld van Buurman en Buurman. Het huis, keuken en de tuin. Kinderen (en oudere) kunnen dan mee doen met verschillende activiteiten rond deze klunzige buurmannen.

Buurman en Buurman: is een Tsjecho-Slowaakse poppenanimatieserie van Lubomír Beneš over twee onhandige maar vindingrijke klussers. Er zijn al ruim 91 afleveringen gemaakt. Maar we zijn er nog niet, er komen nog nieuwe afleveringen en in 2018 komt er een heuse bioscoopfilm uit. Meer over Buurman en Buurman blijf ons volgen, A je to!

terug naar de start pagina