Stichting MediaDrome Nijmegen

Jaarverslag 2017

2017: Het jaar van ingrijpende veranderingen. We dachten dat we met de verhuizing van St. Hebbes & Houwes van Zutphen naar Nijmegen wel de ergste verhuizing achter de rug hadden. Maar 2017 overtrof alles. Na de verhuizing van de opslag van Opus moesten we in september met Tante Hannie in de Molenpoortpassage verhuizen van nummer 32 naar nummer 33a. De ruimte is wel veel mooier en praktischer maar een nadeel is dat we boven Pipoos zitten. De winkel en expositieruimte is alleen te bereiken met een trap die zich tussen Pipoos en Kramer bedden bevindt. Het zal een flinke klus worden om de mensen naar boven te krijgen. Daarom proberen we de entree en de trap zoveel mogelijk te laten opvallen. 2017 zijn we begonnen met betaald personeel: ondergetekende kwam per 01-01-2017 in dienst van de stichting met subsidie van de gemeente Nijmegen. In juni bleek dat de omzet niet voldoende was om het contract voort te zetten.

Vanaf juni ben ik als vrijwilliger werkzaam bij de stichting. In 2017 bleek ook dat de stage van Davy en de werkervaringsplaatsen van de Gemeente stopten. Dat levert problemen op bij de bemensing van Tante Hannie. Daarnaast is door alle verhuizingen veel werk blijven liggen zoals het maken van You-Tube filmpjes en het in de markt zetten van de webshop Jelles knikkerbanen is ook dit jaar onderdeel geworden van de Stichting MediaDrome. Hoe en of deze samenwerking in 2018 zal worden voortgezet is nog niet duidelijk. Jelle heeft meerdere knikkerbanen gebouwd in nummer 33a en zal dit de komende tijd dit ook blijven doen. Een deel van De collectie van St. Hebbes & Houwes, waaronder Nostalgia, is ook op nummer 33a toegankelijk tegen een vergoeding van € 1,- p.p. De reacties zijn zeer positief vooral omdat mensen het niet verwachten. Belangrijk is dat er een duidelijke marketing strategie wordt ontwikkeld. Ook Stichting Hebbes & Houwes valt onder Stichting MediaDrome. De stichting heeft wel duidelijk eigen taken en verantwoordelijkheden. De opslagruimtes van Stichting Hebbes & Houwes worden door Stichting MediaDrome betaald. Als tegenprestatie worden exposities op nummer 33a georganiseerd. In de expositie ruimte zijn ook gastverzamelingen te zien. Zo zijn de Pin-up en Pop-up boeken van Jan Hoppenbrouwers te bewonderen en ook een aantal orgels uit de indrukwekkende verzameling van P.J. Peeters. Samen met Patrick Tromp (Afrikaanse trommels) en Jelle wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn om een verzamelingenmuseum (belevingswereld) in Nijmegen te realiseren. In 2017 zijn de eerste gesprekken geweest met de gemeente en met de kwartiermaker van de Nyma. Het betreft een mogelijke vestiging op het voormalige Nyma terrein waar zich ook Waalhalla en de Vasim zich bevinden. In 2018 zullen de gesprekken worden voortgezet.

In 2017 heeft Vera afscheid genomen als bestuurslid maar ze blijft als vrijwilligster nog wel betrokken bij MediaDrome en kunnen we op haar rekenen als het nodig is. Het bestuur van de Stichting Jan de Winter, Rudie Heinen en Rob Hekker zijn nog de bestuurders van de Stichting MediaDrome. De ontstane situatie zorgt ervoor dat het bestuur met regelmaat vergadert waarbij personeelsproblemen, financiën en de verhuizingen vaste agenda punten. Er worden wel duidelijke doelen gesteld wat betreft omzet cijfers. Mochten we drie maanden achter elkaar niet voldoende omzetten om alle vaste lasten te betalen dan wordt besproken om de stichting op te heffen of in ieder geval te stoppen met Tante Hannie. Maar gelukkig is dat voorlopig niet aan de orde. Al met al was 2017 een roerig jaar en we zullen alle zeilen bij moet zetten om de verkoop van winkel en webshop flink op te krikken. Nieuwe acties moeten ontwikkeld worden, om meer mensen de trap naar 33a op te krijgen, want als ze eenmaal boven zijn worden ze erg enthousiast en krijgen we complimenten met de winkel en expositie.  

Paul van den Heuvel                                                                            Nijmegen maart 2018 Bedrijfsleider